- Hovedside>
- Oppsigelse>
- Forhandlingsmøte: Hva bør du tenke på?
Forhandlingsmøte: Hva bør du tenke på?

Arbeidsmiljøloven § 17-3 gir arbeidstakere rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver ved uenighet om oppsigelse eller avskjed. For virksomheter er det viktig å forstå hvordan denne forhandlingsretten fungerer, og hvilke forpliktelser arbeidsgiver har i prosessen. En strukturert håndtering av forhandlinger kan bidra til å løse konflikter tidlig og unngå kostbare rettslige skritt.
I KORTE TREKK:
- Arbeidstakere har krav om forhandlinger ved oppsigelse
- Krav om forhandlinger må fremsettes innen to uker etter oppsigelse
- Det er adgang til å ha med seg en rådgiver i forhandlingsmøtet
- Våre advokater bistår med forberedelser og gjennomføring av forhandlingsmøter
Hva er forhandlingsmøte?
Et forhandlingsmøte er en formel møte mellom deg som arbeidsgiver og arbeidstakeren som har mottatt en oppsigelse. Hensikten med et forhandlingsmøte er at det føres reelle forhandlinger mellom partene og møtet bør ha til formål å avklare om partene kan finne en minnelig løsning istedenfor å gå til søksmål.
Les mer om: Oppsigelse - Alt du trenger å vite
Hvilke frister gjelder ved forhandlingsmøte?
Arbeidstaker må kreve forhandlinger innen to uker etter at oppsigelsen fant sted. Dersom fristen oversittes fristen, mister arbeidstakeren rett til å kreve forhandlinger.
Det er likevel ikke noe i veien for at arbeidsgiver likevel aksepterer å stille til et møte da det kan være i virksomhetens interesse å forsøke å komme til en minnelig løsning med arbeidstakeren. Fristen kan også forlenges etter avtale mellom partene.
Merk at du som arbeidsgiver har plikt til å sørge for at et forhandlingsmøte blir holdt snarest mulig og senest innen to uker etter at krav fra arbeidstaker er fremsatt. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 17-3.
Hvilke rettigheter og plikter har partene under forhandlingene?
Begge parter har rett til å la seg bistå av rådgivere under forhandlingene, og det kan ofte være hensiktsmessig at partene benytter seg av denne retten. Bistand i forhandlingsmøtet vil gi partene trygghet for at prosessen håndteres riktig og at deres interesser bli ivaretatt, samtidig som det øker sjansen for en minnelig løsning.
Forhandlingene må være sluttført senest to uker etter den dag da det første forhandlingsmøtet ble avholdt, med mindre partene blir enige om å fortsette forhandlingene. Når forhandlingene er sluttført, skal det settes opp en protokoll som skal underskrives av begge partene og eventuelt deres rådgivere.
Så lenge forhandlingene pågår, vil arbeidstakeren ha rett til å fortsette i stillingen. Hvis partene ikke kommer til frem til minnelig løsning, har arbeidstakeren en frist på åtte uker fra forhandlingenes avslutning, til å reise søksmål mot arbeidsgiver.
Denne søksmålsfristen har særlig betydning der arbeidstaker krever oppsigelsen anerkjent som ugyldig. Dersom arbeidstakeren kun krever erstatning, er søksmålsfristen seks måneder regnet fra oppsigelsen fant sted.
Les mer om: Protokoll fra forhandlingsmøte og drøftelsesmøte
Les mer om: Retten til å stå i stillingen
Har arbeidsgiver rett til å kreve forhandlinger
Dersom arbeidstaker reiser søksmål eller underretter arbeidsgiver om at søksmål vil bli reist uten at forhandlinger har vært holdt, kan du som arbeidsgiver kreve forhandlinger med arbeidstaker.
De samme fristene gjelder her slik at selskapet må kreve forhandlinger innen to uker etter at arbeidsgiver er underrettet om at søksmål vil bi reist.
Forhandlinger ved andre tilfeller
En arbeidstaker som mener seg forbigått hva gjelder fortrinnsrett til en ny ansettelse i virksomheten kan også kreve forhandlinger. Arbeidstakeren må da fremsette krav om forhandlinger innen to uker etter at arbeidsgiver avslo kravet om fortrinnsrett til ny stilling.
Videre kan en arbeidstaker som mener det foreligger en ulovlig midlertidig ansettelse, innleie eller suspensjon også kreve forhandlinger etter bestemmelsen i arbeidsmiljølovens § 17-3.
For de sistnevnte tilfellene gjelder det imidlertid ingen frist for å kreve forhandlinger.
Les mer om: Hvordan fungerer midlertidig ansettelse?
Les mer om: Innleie
Les mer om: Avskjed på suspensjon
Les mer om: Kan arbeidstaker kreve forhandlinger ved avskjed?
Trenger du juridisk bistand
Er du arbeidsgiver? Slik bistår vi deg:
- Vurdering av grunnlag for oppsigelse/avskjed
- Bistand i forbindelse med gjennomføringen av drøftelses- og/eller forhandlingsmøter
- Dialog og forhandlinger med arbeidstaker
- Bruk av sluttavtaler
- Bistand i forbindelse med rettslig prosess i domstolen
Er du arbeidstaker? Slik bistår vi deg:
- Vurdering av grunnlag for oppsigelse/avskjed
- Bistand i forbindelse med drøftelses- og/eller forhandlingsmøte
- Dialog og forhandlinger med arbeidsgiver
- Bistand i forbindelse med rettslig prosess i domstolen
Har arbeidsgiver rett til å kreve forhandlinger?
Vi bistår klienter over hele landet.
