- Hovedside>
- Oppsigelse>
- Oppsigelse av arbeidstaker som tar seg biarbeid
Oppsigelse av arbeidstaker som tar seg biarbeid

Bierverv kan i visse tilfeller komme i konflikt med arbeidsgivers interesser eller være i strid med arbeidstakers lojalitetsplikt. I denne artikkelen får du en praktisk gjennomgang av hvilke situasjonen som kan gi grunnlag for en slik oppsigelse, og hvordan rettspraksis har tolket arbeidsgivers adgang til å reagere på bierverv.
Hva regnes som biarbeid?
Med biarbeid siktes det til at en ansatt tar seg en ekstrajobb ved siden stillingen hos deg som arbeidsgiver, eller det som anses som hovedjobben. Dette vil som oftest være tilfellet når arbeidstaker er ansatt i en deltidsstilling, og dermed har flere arbeidsgivere.
- Les mer om: Ansettelse - Din Guide
Utgangspunkt: Rett til å ta ekstrajobb
Som et utgangspunkt har arbeidstakere rett til å ta seg ekstrajobber/ bistillinger på fritiden. Ettersom en ekstrajobb eller bistilling kan få konsekvenser for deg som hovedarbeidsgiver må imidlertid arbeidstakeren finne seg i visse begrensinger i retten til å ta ekstraarbeid.
Arbeidstaker har en lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Hvis biarbeidet er i konkurranse med arbeidsgivers virksomhet eller skader virksomhetens omdømme, vil det normalt anses å foreligge brudd lojalitetsplikten.
Det kan også tenkes at biervervet belaster arbeidstakeren på en slik måte at det går utover arbeidstakerens plikter og evner til å prestere. Det kan for eksempel medføre for redusert arbeidsprestasjon, økt fravær eller utmattelse. Dersom det er tilfellet, vil arbeidsgiver kunne være berettiget til å kreve at arbeidstaker avslutter sitt biarbeidsforhold.
- Les mer om: Har du rett til å ha bierverv?
Praksis fra domstolene
I saken LA-2007-98795 startet en arbeidstaker en konkurrerende virksomhet før oppsigelsestiden var over, i strid med arbeidsavtalen som forbød engasjement i annen virksomhet mens arbeidsforholdet var aktivt. Lagmannsretten viste til både denne avtalen og den ulovfestede lojalitetsplikten i arbeidsforhold. Retten konkluderte med at dette ga arbeidsgiver rett til å kreve erstatning fra arbeidstakeren.
I LH-2012-202052 ble en drosjesjåfør avskjediget for å ha tatt på seg en utvidet vaktordning som brannmann uten å informere hovedarbeidsgiveren. Lagmannsretten understreket at ordningen, som innebar en ukes hjemmevakt hver fjerde uke, ville påvirke hans faste jobb. Retten poengterte at arbeidstakeren må tilpasse biervervet slik at det ikke går ut over fleksibiliteten i hovedarbeidet.
Andre begrensninger
Retten til å ta biarbeid kan også være begrenset ved at det uttrykkelig fremgår av arbeidsavtale, arbeidsreglement eller lov. Det kan typisk være avtalt at eventuelt bierverv må skriftlig forhåndsgodkjennes av arbeidsgiver.
Det kan også være begrensninger som følger av lov. For eksempel kreves arbeidsgivers samtykke for bierverv i politiet, jf. politiloven § 22. For helsepersonell gjelder det opplysningsplikt om bierverv, jf. helsepersonell § 19.
- Les mer om: Arbeidsavtale - Alt du bør vite om arbeidskontrakten
- Les mer om: Avskjed
Kan du si opp arbeidstaker på grunn av biarbeid?
Hvis biarbeidet fører til brudd på lojalitetsplikten eller avtalte/lovbestemte regler, kan arbeidsgiver ha rett til å si opp arbeidstakeren. Hver sak må vurderes individuelt, og oppsigelsen må være saklig begrunnet i henhold til arbeidsmiljøloven.
- Les mer om: Oppsigelse - Alt du trenger å vite [Guide]
- Les mer om: Oppsigelsesgrunnlag - Hva er saklig oppsigelse?
Trenger du juridisk bistand?
Når du vurderer oppsigelse, er det avgjørende at prosessen håndteres korrekt fra både arbeidsgivers og arbeidstakers perspektiv. En feil i denne prosessen kan få alvorlige konsekvenser. Derfor er det viktig å få hjelp fra en advokat som er spesialisert i arbeidsrett. Med riktig juridisk bistand sikrer du at oppsigelsen skjer i tråd med loven og at dine rettigheter blir ivaretatt.
Er du arbeidsgiver? Slik bistår vi deg:
- Vurdering om du har grunnlag for oppsigelse av den ansatte
- Bistand i oppsigelsesprosessens saksbehandling
- Bistand i forbindelse med gjennomføringen av drøftelses- og/eller forhandlingsmøter
- Dialog og forhandlinger med arbeidstaker
- Hvordan en eventuell prosess for domstolene vil foregå
Er du arbeidstaker? Slik bistår vi deg:
- Vurdering av oppsigelsens grunnlag
- Bistand i forbindelse med drøftelses- og/eller forhandlingsmøter
- Dialog og forhandlinger med arbeidsgiver
- Hvordan en eventuell prosess for domstolene vil foregå
Vi bistår klienter over hele landet.
