Arbeidsforhold og tillit: hvordan håndtere brudd?

En dame sitter og stirrer ut i luften. Foto

Gjensidig tillit mellom arbeidstaker og arbeidsgiver er en nødvendig forutsetning for ethvert arbeidsforhold. Enhver handling eller oppførsel kan vanskelig reguleres i en arbeidsavtale. Til det daglige må partene kunne stole på at den andre operer innenfor det akseptable og handler ut ifra felles interesser. Spørsmålet blir hvordan du som arbeidsgiver skal forholde deg til en ansatt som misbruker den tillit du med rimelighet kan forvente. 

Av Codex Advokat
10/02/2025

Dette får du vite om arbeidsforhold og tillit:

Kan tillitssvikt danne grunnlag for oppsigelse?

Det er ingen tvil om at mangel på tillit fra arbeidstakeren vil kunne være saklig oppsigelsesgrunn. Tillit er en helt grunnleggende forutsetning i arbeidsforholdet og dersom denne svikter på en kvalifisert måte, så har ikke arbeidstakeren noe rimelig krav på å få fortsette i jobben.  

Eksempler på tillitsbrudd som kan medføre oppsigelse eller avskjed i henhold til arbeidsmiljølovens regler er:  

  • Tyveri eller underslag 
  • Brudd på taushetsplikt  
  • Arbeidsnekt   
  • Rusmisbruk på arbeidsplassen

Betydning av arbeidstaker stilling

Samtidig er det klart at ikke enhver form for tillitssvikt vil utgjøre saklig grunn for oppsigelse av arbeidstakers arbeidsforhold etter arbeidsmiljøloven § 15-7. Hvorvidt den sviktende eller manglende tillit er så grov at den kan danne grunnlag for oppsigelse, vil kunne bero på flere omstendigheter; blant annet hvilken stilling den ansatte innehar.  

Praksis fra domstolene viser at særlig i de tilfeller hvor den ansatte er i en ledende stilling med stort ansvar, vil kravene til tillit være skjerpet. Dette kan for eksempel være arbeidstakere som har ledende posisjoner i selskapet, slik som for eksempel daglig leder eller økonomiansvarlig i selskapet. Tilliten til slike personer vil vurderes strengere da deres handlinger kan ha betydelig påvirkning på virksomhetens omdømme og økonomi. I slike tilfeller vil til og med avskjed kunne være et berettiget virkemiddel. 

Dette illustreres i en sak fra Høyesterett (Rt-1997-1128) hvor en administrerende direktør ble avskjediget fordi han hadde skjult et brev fra namsmyndighetene som påla arbeidsgiveren lønnstrekk overfor direktøren selv. Arbeidstakerens opptreden ble vurdert som et alvorlig tillitsbrudd, og arbeidsgiver fikk medhold i at avskjeden var rettmessig 

Les mer om: Oppsigelse - Alt du bør vite

Betydning av arbeidstakers forhold

Det er imidlertid ikke bare den ansattes stilling som vil kunne ha betydning ved oppsigelsesvurderingen. Som oftest vil det være den tillitssviktende handlingen i seg selv som har størst betydning.  

Grove handlinger slik som underslag eller alvorlige brudd på taushetsplikt kan danne grunnlag for oppsigelse, men også avskjed. Dette er tilfeller hvor arbeidsgiver ikke lenger kan ha tillitt til at arbeidstakeren utfører sine oppgaver på en tillitsvekkende og forsvarlig måte. Samtidig vil flere enkeltstående tillitsbrudd kunne danne grunnlag for avslutning av arbeidsforholdet. Dersom arbeidstaker gjentar handlingene over tid, vil dette kunne vise at arbeidstakeren ikke er i stand til å ta til seg korrigeringer og opprettholde nødvendig tillit.  

Konsekvenser av tillitssvikt for virksomheten

Tillitsbrudd fra arbeidstakerens side kan få konsekvenser utover selve tillitsforholdet mellom arbeidsgiveren og arbeidstakeren. Det kan ha betydelige negative konsekvenser for en virksomhet, både på kort og lang sikt.  

Tillitsbrudd som underslag eller manglende rapportering kan ha direkte økonomiske konsekvenser for virksomheten, i tillegg til risiko for bøter og økonomiske krav fra andre. Det er også egnet skade virksomhetens omdømme, særlig hos blant kunder, samarbeidspartnere eller offentligheten. Dette vil igjen kunne føre til tap av kunder eller andre forretningsforbindelser, samt svekket konkurranseevne.  

Samlet sett kan arbeidstaker tillitsbrudd ha et betydelig skadepotensial, både økonomisk og operasjonelt. Det er derfor avgjørende for virksomheter å forebygge tillitsbrudd gjennom klare retningslinjer/policy, god kommunikasjons og oppfølging, samt strenge sikkerhetsprosedyrer.  

Eksempel: 

Dersom en transportsjåfør smugler ulovlige varer over landegrensen, vil selve transportselskapet kunne miste tillit hos både tollmyndighetene og andre samarbeidspartnere dersom smuglingen for eksempel fører til medieomtale. 

Dermed vil det i oppsigelsesvurderingen kunne legges vekt på om den ansattes handlinger har ført til, eller kunne ha ført til, dårlig omdømme for bedriften. 

Trenger du juridisk bistand?

Arbeidsgiver? Slik hjelper vi deg: 

  • Vurdering om du har grunnlag for oppsigelse/avskjed av arbeidstaker(e) 
  • Bistand med saksbehandlingen under oppsigelse 
  • Bistand i forbindelse med gjennomføring av drøftelsesmøte og/eller forhandlingsmøte 
  • Dialog og forhandlinger med arbeidstaker 
  • Prosess for domstolene 

Arbeidstaker? Slik hjelper vi deg: 

  • Vurdering av grunnlaget for oppsigelse/avskjed 
  • Bistand i forbindelse med drøftelsesmøte og/eller forhandlingsmøte 
  • Dialog og forhandlinger med arbeidsgiver 
  • Prosess for domstolene 

Vi bistår klienter over hele landet.

Marte Nesje Banner-bilde

Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett

I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.
Våre advokater